Semoga Allah merahmati kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers

Monday, 15 July 2013

Sambutan Hari Lahir Ali yang pertama

Yang pertama ni adalah sambutan oleh makcik makciknya..
Ummi dan Baba sekadar jadi tetamu kehormat saja.hehe
Cumils sekali kek bentuk rumah ni kan??

Actually ni sambutan yang pertama. 
Dari pengasuhnya..sangat terharu ok.Banyak betul dia masak.
Khas nasi ayam kegemaran baby Ali
Kek Cappucino lagi.Ali tak makan
kitorang yang bedal nyum nyum

Anyway sayang...
Happy 1st Birthday.. Ummi loves you




Ubat Cacing untuk anak umur setahun

yes, haritu aku ada bagi Ali ubat cacing.
Almaklumlah dia dah pandai jalan,maka suka sangat merayap sana sini.trust me..susah gila nak control.
Tambahan pula Ali suka sangat kutip barang dan masuk mulut.
ok secara ingat tak ingat antara tanda dia kena cacing adalah:

  • muntah setiap kali minum susu
  • berak cair,cirit birit dalam 5 6 kali sehari.yang kesian,kuar air je kadang-kadang
  • najis dia bau macam pelik,tak pandaila nak describe.kot hanyir ke camne 
  • tidur tertonggeng.yang ni takde fakta saintifik.tapi memang si ali ni tidur macam tu
  • tak lalu makam. Serius, xnak makan apa pun.tutup rapat-rapat mulut
Yang aku tak puas hatinya, aku adalah bawak Ali pergi klinik.Klinik kesihatan.
Aku tanya cacing ke,dia kata TAK.Budak nak baik dari demam macam ni lah.ususnya lebih aktif.
aku rasa secara teorinya betull la kot.dah dia belajar cmtu kan.tapi hati aku kuat mengatakan yang Ali ni kena cacing.Doc cuma bagi vitamin je supaya Ali lalu makan.n of course la xjalan pon...

Kawan aku si nurse ni plak,suruh aku pg beli ubat cacing. and aku pun bagilah separuh dos dalam 5ml gitu sebab baru setahun kan.

Alhamdulillah esoknya dia berak banyak..pastu ok dah.tiba-tiba jadi makan banyak.huh baru rasa sihat skit kot.Syukur sangat sebab aku sangala risau.iyelakan tiap2 masa asyik berak je kejanya.

Maybelah kebiasaan budak tak jalan lagi dalam umur setahun,maka ubat cacing ni tak perlu lah kan.
Klinik kesihatan cakap umur 2 tahun baru bagi.ok ok..saya dah bagi la nurse, tapi cakap dalam hati je.huh

kesimpulannya,lain budak lain caranya.Alhamdulillah Ali dah sihat