Semoga Allah merahmati kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers

Monday, 27 December 2010

menyesal

hari ni rasa menyesal...
again and again...
mintak-mintakla esok aku takkan nyesal lagi
huhuhuhu

Friday, 10 December 2010

dugaan terbesar

rasanya dalam sesebuah hubungan adalah menjadi perkara biasa bila ia dilanda dugaan.
yang tak biasa, adalah tak ada dugaan langsung.jadi, bila tengah dilanda dugaan adalah menjadi tanggungjawab otak aku untuk menghantar isyarat pada hati aku, agar lebih bersabar serta menerima dugaan ini dengan sikap yang positif.

yang menjadi masalahnya, adalah aku ini seorang yang agak rendah tahap sabarnya.bukan macam Kak Saba dalam cerita SABAR!dalam hubungan kami yang baru setahun jagung ni, aku dah mula merasakan aura-aura serta bola-bola kecil ketidaksabaran sudah mula membentuk dalam jiwa kacau aku ni.tunggu masa je nak meletup.

tapi aku bersyukur, setiap kali aku betul-betul nak meletup, si dia dengan 'rela hati' pujuk aku.cabaran terbesar aku sekarang adalah untuk menyesuaikan diri dengan dia yang selalu bz 24 jam.kerja di pejabat, kerja kat rumah, kerja nak ke sana, kerja nak ke sini.kenapa dia? kenapa tak aku? lama-lama aku rasa sangat susah nak cope dengan orang yang macam xcukup masa ni.

paling mencengkam jiwa adalah bila malam tiba.biasalah orang y bz 24 jam ni mestilah letih.nak tido.nak mimpi.nak ngigau.cakap kejap,tanya watpe,dah makan, dah semayang dah terus ngantuk.rasanya sampai ke hari ni, dah tak terkira berapa kali dah aku rasa nak hempas telefon buruk aku ke dinding lepas cakap ngan dia.

boleh ke aku hidup macam ni? boleh ke aku nak hidup dengan orang macam ni? ini ke yang aku cari dalam hidup aku? lepas 5 6 tahun mencari makna sebenar cinta, aku tiba-tiba berfikir ini kah yang aku cari selama ni...kenapa pencarian aku seolah-olah tak bertemu jalan penghujung? aku dah tersalah cara atau memang pencarian aku masih belum tamat lagi.

i just want to have a normal life..but it seems so far n so hard to get

Thursday, 25 November 2010

ikatan hati...




hari ini.. sudah 1 minggu 1 hari aku jadi tunangan orang...
hari tu memang berdebar gila, aku duk cover line dengan senyum je sepanjang masa.
dalam hati Tuhan je yang tahu.
hari tu aku sempat bakar sate untuk family cik abe..harap boleh tahan la makan sate manis ore kelate..
love u sayang..thanks for loving me

Monday, 8 November 2010

hari ini 28- perasan la pulak

orang kata, kebahagiaan boleh datang dalam sekelip mata.orang juga kata kebahagian boleh ditarik balik dalam sedetik nafas juga.aku sangat setuju dengan ayat-ayat diatas.dalam cerita pendek aku ni,bahagia aku agak panjang umur sikit. lebih kurang 10 jam.

pagi tadi, si dia manjanjikan sesuatu yang amat indah.something yang dah lama aku nak.yang dah lama aku harapkan.masa tu, Tuhan saja yang tahu betapa gembiranya aku.hati aku berdebar-debar.tangan aku tak berhenti-henti cubit lengan sendiri.betul ke? tak mimpi ke?dalam gembira hati aku tetap was was.

malam tu,baru aku tahu, yang dijanjikan tu adalah salah faham saja.alahai bodohnya aku gembira tak tentu pasal.malunya tak payah cakaplah.tapi aku redha,kerana dari salah faham ini, aku sempat merasa nikmat bahagia yang tiada taranya,walaupun hanya untuk seketika.Thanks Allah for giving me the chance.Laa yukallifullahu nafsan illa wusaa'ha. :)

Wednesday, 3 November 2010

rindu kot

our feveret

rasanya dah 2 hari mata kiri aku tak berhenti bergerak-gerak.macam berdenyut-denyut.macam tak boleh nak fokus pada kerja sebab otak aku sentiasa berfikir apa petanda mata aku berdenyut-denyut macam ni.

on the way ke toilet tadi, aku borak-borak kosong dengan makcik cleaner(berjiwa rakyat,mungkin boleh jadi wakil rakyat di masa hadapan).tergerak pulak nak tanya dia.dia kata kalau denyut bawah mata, selalunya nak nangis tuh.

dengan segera aku menepis.

tak tak! saya berdenyut-denyut kat atas ni.dekat kening.

oh, nak jumpa cik abangnya la tu.kan nak balik harini.deepavali.


aku jadi speechless.nak jumpa abang apanya.dahla weekend ni aku sambut deepavali kat kampung nih.duk rumah je tak de plan lagi nak g mana-mnana.waaa.. rasa nak jerit je kat muka wak ni.cik abang saya jauh..takkan saya nak jumpa cik abang baru kat kampung ni.OH NO!!

Monday, 1 November 2010

hari ini 28

walaupun hari ini adalah hari yang agak kurang proaktif kerana kena jaga exam, aku gagahkan jua kaki aku ni.rasa macam nak serat-seret je kaki ni.agak tiada mood kerana aku masih lagi dalam konflik percintaan dengan bf aku.ermm..tua-tua pun ada konflik lagi.

masuk-masuk kelas, budak-budak ni ada lebih kurang 15 minit je lagi sebelum habis masa.sounds so little time,but when it comes to exams..15 mins can be a good torture.boring-boring budak2 ni ajak borak.aku tak nak! tapi diorang paksa jugak aku cakap ngan diorang.ish memang stock degil sehh..

yela yela...awak nak bagitau apa? aku tanyala sekadar nak berbasa basi.

cikgu, ada satu kapal selam, ada 39 orang penumpang naik.tiba-tiba ada perempuan pregnant naik kapal, lepas tu kapal selam pun tenggelam.kenapa?

aii..ni yang aku takleh blah.teka-teki susah cam gampang.pikir punya pikir aku give up.dah habis pun 15 minit.aku tak tau apa jawapannya.

jawapannya, sebab kapal tu, kapal selam.sebab tu tenggelam!! riuh diorang gelakkan aku.

%&*(**))*( aku jadi bengang.terus blah,tak kutip kertas pon.

Sunday, 31 October 2010

hari ini 27

sebagai seorang wanita aku agak mempunyai masalah dalam memahami otak serta cara pemikiran makhluk berhalkum.ini menyebabkan hubungan aku dengan kaum ini kurang lancar, malah setiap conversation pasti berakhir dengan perbalahan ataupun perang mulut.

contohnya bila aku bercakap pasal kahwin, si dia mesti xmau layan.malah sering mengubah topik perbincangan.bila aku suarakan ketidakpuasan hati,dengan bersungguh-sungguh si dia akan menafikan.katanya,tak pernah pun dia alih topik bila bercakap dengan aku.

paling aku tidak faham si dia paling takut untuk menyuarakan hal kahwin dengan famili.seolah-olah cinta kami adalah cinta terlarang ataupun cinta budak hingusan yang masih belum layak untuk bercakap isu kahwin.come on lah, im 24 already!orang lain tidak keterlaluan untuk aku katakan, masing-masing sudah mengelek 2 3 orang anak.

mungkin juga dia bukan jenis yang suka berkeluarga.not a family man.mungkin dalam waktu sekarang, dia selesa dengan hubungan bf-gf macam ni. entahla, aku pening memikirkan apa yang dia suka.kadang-kadang aku rasa yang dia hanya berpura-pura cakap teringin nak berkeluarga sebab nak gembirakan aku.aku tau dia sayang aku,mesti dia nak gembirakan aku.

memikirkan yang kami sudah lama begini (bf-gf) buat aku sakit hati.tambahan lagi kami berdua masing-masing sudah kerja, lagi buat aku sakit hati.kawan aku yang sekelas dengan aku,khabarnya sudah nak kahwin bulan 12 ni.lelaki pulak tu, sama posting dengan aku.duduk sarawak pulak.lagila buat aku sakit hati, kenapa dia boleh buat tapi bf aku tak boleh.

mungkin ini yang aku kena hadapi sebab cari anak sulong.tapi rasanya member aku pon anak sulong jugak.entahlah, agaknya dia orang bandar.tak sama pemikirannya dengan orang kampung macam aku ni.kalau boleh nak settle down cepat-cepat,bela anak, beribadat kepada Allah dan tunggu mati saja.

fikir menda-menda macam ni buat aku rimas.kan dah tumpah nescafe ais aku atas meja... ^$%&**&*( grrr

Wednesday, 27 October 2010

macam celaka


salam, ini aisyah ke?

ya saya,sapa ni? (new fish ;P)

adalah.saya dapat no awal ni dari kawan awak.boleh berkenalan?

boleh.nak kawan apa salahnya.cakapla sapa yang bagi no saya ni.

edah.sori ya (celaka edah.berani kau)

awak tau tak? awak ni cantik orangnya.saya suka sangat (ermm..typcal)

terima kasih,saya biasa je.ramai lagi yang lebih cantik.

bleh tanya sikit?

apa dia?

dah ada boyfriend?

rahsia.hehhe

ala, cakaplah..

erm ada kot.

.........


.........

.........

........

.........

gampang.asal cakap ada boyfriend je terus senyap!

hari ini 26

1. tobat aku tak pernah main bola jaring seumur hidup aku.sekali kena kerah main,naik kejang seluruh badan aku.jalan mengangkang aje.

2. tengah aku khusyuk menanda kertas periksa,tiba-tiba dengar macam orang mengaum.ingatkan ada rimau jadian kat sekolah.oh,budak histeria rupa-rupanya.

3. oleh sebab aku sakit-sakit, aku lepas tension aku kat semua orang yang terdekat.dahla kalut ada cikgu buat taik,tak baca surat jpn ubah tarikh periksa.

4. masa menulis entri ni pun aku tengah menanda kertas he..

nak g sambung lah ni

Wednesday, 20 October 2010

cacing

Suatu pagi yang indah kat sebuah sekolah rendah, seorang guru yangbegitu dedikasi mengajar anak-anak muridnya tentang betapa bahayanya minuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hari itu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup, sebagai sampel kehidupandan dua gelas minuman yang masing-masing berisi dengan air mineral dan arak..

“Cuba perhatikan murid2.. lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing ini kedalam gelas, perhatikan betul-betul. Cacing yang sebelah kanan saya, akan saya masukkan ke dalam air mineral manakala cacing yang sebelah kiri saya akan masukkan ke dalam arak. Perhatikan betul-betul.”

Semua mata tertumpu pada kedua2 ekor cacing itu.
Seperti dijangkakan, cacing yang berada dalam gelas yang berisi air mineral itu berenang-renang di dasar gelas, manakala cacing yang berada di dalam arak menggelupur lalu mati. Si cikgu tersenyum lebar, apabila melihat anak-anak muridnya memberikan sepenuh tumpuan pada ujikajinya.

“Baiklah murid-murid, apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgu tunjukkan sebentar tadi??”

Dengan penuh yakin anak2 muridnya menjawab,
UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN...MINUMLAH ARAK…

p/s:macam gampang!!!.ops... xoxo

20102010

aku jadi terfikir, kenapa hari ni rasanya macam tak ada kerja langsung. aku bukak facebook pun tak ada satu benda pun yang menarik.last-last, aku menapak dengan langkah yang longlai ke kantin.aku dah agak, ramai kutu-kutu kat sini.sume duk melepak sambil berbincang isu-isu semasa,isu politik,serta cara nak meningkatkan mutu kerja masing-masing.

aku pun join sekali jugak.apa hal nak lepak air tak order.kering tekak aku duk berbahas.

"mek, air sirap satu!"

sambil-sambil tunggu air aku makan karipap.sedap! nanti nak order 13 balang.boleh bawak balik kampung.aku jeling jam di dinding.celaka! jap lagi kelas 1 Amal.teringat semalam aku dah bagi starlite(acara tarik sudu,lepas ke kepala) sorang satu. aku bajet hari ni budak-budak tu lebih berhemah harini.

sampai-sampai air je, aku rasa nak marah.rasa macam basi pulak air sirap nih.tapi air sirap basi ke? aku tak tunggu lama.masa tu jugak aku karate meja.double fuck! aku nak masuk kelas.

Monday, 18 October 2010

hari ini 25


10hb Oktober,

saya rasa sangat bahagia sebab awak datang hantarkan saya ke Sabak. Kita makan-makan, bergurau senda.Awak tau tak, awak orang yang sangat suka buat lawak, suka saja buat saya tergelak macam orang sakai.Tapi itu yang saya suka pasal awak.


Sebelum tu, kita berdua sama-sama menyusuri pantai BNO, oh, ikan yang suka duduk atas batu tu tak ada hari ni. kecewa! saya nak sangat tunjuk kat awak.mungkin awak kena datang lain kali untuk tengok ikan tu (saya lupa namanya, mungkin sebenarnya saya tak tahu.hehe)


pukul 8 awak dah nak balik.saya dah mula rasa rindu.saya rasa awak tak nampak yang saya menangis waktu melambai kereta awak.makin lama, kereta awak makin jauh.saya rindu!


weekend yang seterusnya awak pergi Port Dickson.ada kursus.dekat sana, awak selalu curik-curi call saya.malam pula kita bergayut macam orang mabuk bercinta. Saya bahagia.awak tak macam biasa.sibuk,tak ada masa, letih,cepat megantuk.iyelah, sekarang dah kerja,saya cuba paham.


sekarang awak dah kerja balik.no more calls, no more chatting through the nite.saya rindu awak yang dua minggu lepas.saya nak memberontak.saya cakap kasar ngan awak, saya asyik marah-marah.saya panas.tapi saya tetap rindukan awak.


saya tulis semua ni, supaya kita berdua takkan pernah lupa kenangan yang indah ni. saya tak tahu samada kita ada jodoh di masa depan. adakah saya akan jadi isteri awak, atau saya akan tamatkan zaman bujang saya dengan orang lain.tapi, saya harap bila kita baca nota ni... kita akan cuba belajar untuk mengharagai apa yang kita pernah miliki dahulu.

Sunday, 17 October 2010

carut

tangan aku laju menaip keyboard laptop yang agak lanjut usianya, sebelum dapat kat aku, rasanya dah pernah ada 8 tuan komputer buruk ni. jadi secara rasminya aku jadi tuannya yang ke 9.macam gampang, terlepas nombor ong-8.

keyboard memang terbaik.ko tekan 2 3 kali pun belum tentu keluar hurufnya.laju tak payah tanyalah, nak start program saja dari zuhur, sampai asar pon belum tentu boleh guna.tapi jangan kalut, laptop ni style lagi, bila kita tolak ke atas untuk bukak screen dia, siap ada bunyi tik tik tak lagi, menandakan bila-bila masa boleh patah dua screennya.

dalam hati aku menyumpah tak habis. cikgu-cikgu tua kau jangan cari, pukul 2 dah sampai umah.balik bagi susu kat anak kot.tak paham bahasa agaknya, waktu opis abis pukul 2.30. aku je yang berdedikasi balik tiap-tiap hari sharp 2.30.yang lain, haram...

pedih-pedih mata, aku pandang pula tivi kat atas almari.kecik je, tapi cukuplah buat hiburan di kala tengah hari macam ni. celaka, citer Alisa. cerita paling tak bertamadun abad ini. cerita alisa ni, ko miss la berapa minggu pun, bila tengok balik mesti kau rasa macam tak tertinggal apa pun.cerita lembab buat aku rasa nak hempuk meja je. tekak pun kering .

dalam kesamaran aku pandang depan, nampak kain putih. aku dah rasa tak sedap.takkan hantu pulak pakai kain sembahyang tengah hari buta macam ni.aku zoom lagi, oh..ustazah mai tengah semayang rupanya.patutla kejap ada, kejap tak ada kepala dia.

aku pun nak pergi sembahyang. dari tadi asyik mencarut saja.tak sempat nak angkat punggung, ada orang sound aku.

"wei, tak reti nak balik ke? "

cancel, sembahyang kat rumahla.

hari ini 24


hari ini...
terfikir-fikir kebahagian yang aku capai 2 3 hari yang lalu, mungkin sudat tamat tempohnya.
terpandang kuku tangan yang belum habis dipotong.
teringat pada orang kesayangan yang jauh.

berfikir-fikir bila aku akan dapat interview spp. mintak-mintaklah bukan sekarang. aku belum sedia.

agak keletihan .
terasa tapak tangan aku sangat kasar. mungkin patut pergi beli losen.

Wednesday, 13 October 2010

organ kumuh

suasana agak panas. tak perlu perhati betul-betul pon kau sudah boleh lihat deraian peluh mula menitis di dahiku.entah kenapa otak aku mula berfikir yang bukan-bukan, mula fikir yang karut -karut. sekali lagi aku jeling dia. ok, dia buat muka stern.aku tengok jam di tangan kiri aku, aku mula buat simple calculation. hmmm... lama lagi ni nak abis masa.

aku jeling dia lagi, " awak paham ke apa yang awak tulis ni?" dia gelak-gelak manja pula.hai, memang nak kena ni. puas aku cuba tahan diri supaya tidak mula menyumpah. aku tengok baju dia, ni mesti dari hari Senin pakai baju yang sama xbasuh. muka dia tak payah cakaplah memang berminyak habis, gaya mekanik baru lepas cabut tayar bas.

" kan saya suruh tulis organ perkumuhan, awak tak tahu ke? "

" apa pulak cikgu, betullah ni"

pandai pula dia jawab betul, dia ke aku yang jadi cikgu sekarang ni. bukan main lagi aku nampak dia duk bergurau senda kat belakang, main peluk-peluk ngan kawan-kawan.

melihatkan perkataan organ perkumuhan di whiteboard tu, tiba-tiba aku rasa nak senyum . tak sampai 5 saat lepas tu, aku karate meja.

Tuesday, 12 October 2010

mek?

"assalamualaikum cikgu "

"semekom cikgu "

"selamat pagi cikgu. Cikgu.. jawabla salam! "

ya ya saya jawab dalam hati. dalam hati aku duk pikir untungnya dapat sekolah budak-budak baik macam ni. aman hidup aku. hihi ada lagi segerombolan budak kat depan nampaknya.

"semekom cikgu"

" hai cikgu cantik, selamat pagi"

bagus betul budak2 ni. ni yang cikgu sayang nih.tiba-tiba..

"semekom mek" (' . .)

grr...macam c$#%&& ya ko panggil cikgu ko mek! nak amik sebijik cubit ketam aku
ngeh ngeh.. puas hati ^___^

not so relevent


" saya mahukan perempuan yang nak settle down sekarang, awak pula ada dia.."


err... apa maksud dia cakap macam tu? adakah dia cuba nak sedarkan diri saya ni yang saya sepatutnya pilih dia? yang saya sepatutnya tinggalkan bf saya untuk dia, yang menjanjikan satu perkahwinan segera untuk saya? ya, memang saya teringin sangat nak kahwin, tapi takkan nak kahwin suka2 hati dengan orang yang kita kenal gitu2 je.


kepada mr not-so-relevent saya hargai niat baik awak tu. tapi kenapa baru sekarang awak nak meluah perasaan. saya dah tua mcm ni baru awak cakap awak suka saya, rasa rugi tak mengorat saya.itulah, pernah dengar tak satu lagu yang sangat femes ni..


"jangan tunggu lama-lama

nanti lama-lama

dia diambil orang... "


saya dah kenal lama bf saya. Biarlah lama mana pun, saya akan tunggu dia. sebab saya dah tak boleh bayangkan hidup dengan orang lain.dari saya belasan tahun sampai saya dah separuh abad ni, saya hanya mengenali dan merasa cinta dia.no one else...


mr not-so-relevent, saya kenal awak pun sebab awak adalah orang yang telah menghancurkan impian cinta kawan saya. saya tau sampai sekarang pun dia masih tak dapat lupakan awak. dah hampir 5 tahn awak tinggalkan dia, tapi dia masih sendiri. mungkin dia boleh kata yang dia sudah lupakan awak, tapi buktinya till this very moment, she's all alone.awak tak tengok macam mana dia menderita. u turn her into something that i dunno.


dan bila awak cakap gf awak tinggalkan awak untuk x-bf dia, i know that was karma! is it a bad thing to think that way? i hav no idea. dan sekarang awak cakap awak suka saya? menda tu tak patut langsung terlintas di fikiran awak.


kepada sahabat2, janganlah menabur janji dan meninggalkan seseorang begitu saja, kerana esok lusa mungkin giliran kita pula..


p/s: u know u love me ^_^

Monday, 11 October 2010

lagi pasal aku dan dia..

seandai kau tahu, apa yang ku mahu...
mahukah dirimu tuk mendekatiku...
dan aku tak bisa memaksa dirimu walau dalam tidur..
ku kan menantimu hingga akhir nanti..

awak masih ingat x? ini hadiah pertama awak untuk Birthday saya yang ke 19. ^___^ masih muda remaja lagi tuu.. sekarang teddy ni dah tua... hehe tp dia tetap comel dihati saya.

ni gambar yang awak jd photographernya.walaupon awak xada dalam gambar ni, tapi saya tau awak ada dengan saya. kita berdua je masa ni.pusing2 cari lapar di London. muaahhh. love u!


ni gaya nganga time makan. kenapa? nak saya suap ke? saya rindulah kat awak...terima kasih sebab masa ni b hanta ma ke Sabak.tq sangat sebab susahkan diri sendiri. pasni xnak susahkan b lagi...



dah berhabuk...

rasanya dah lama sungguh saya tak mengupdate blog.sibuk dengan exam final, sibuk dengan induksi... sekarang sibuk pula menjadi seorang CIKGU. 6___6 OMG! i'm a teacher already.sekarang ni saya sudah mengajar lebih kurang 2 bulan setengah dekat sebuah sekolah agama di Sabak Bernam.(oh nasib aku tak kena pergi Sarawak).

mula2 sampai kat sini hati agak kesayuan.. iyelah, jauh dari kampuang. namun begitu, terima kasih kepada kawan-kawan yang banyak beri semangat esp Farhana Syahirah, Ainul Ilyani serta Shareza..hehhehe juga tak lupa kepada orang tersayang saya, En Anwar Faiz Othman. muahh really love u.

jap ek, saya bagi gambaran kehidupan saya sekarang...
ni masa pergi lapor diri di JPN selangor..

jamuan hari raya sekolah + perpisahan guru.oh ya tepi saya ni Farhana ^_^

Thursday, 3 June 2010

dari student mau jadi penjawat awam


alhamdulillah.. setelah sebulan berhempas pulas mencari kerja secara online, akhirnya orang kesayangan saya dah berjaya dapat kerja. saya pula yang lebih-lebih gembira. kenapa saya gembira? mestilah kerana saya yang menjadi tukang menulis email sampai naik kematu jari ni menekan key-board mencari kerja (iya! agak exaggerated disini).


tajuk kerjanya senang saja, seorang engineer di miyazu. tapi mendengarkan bahagian stamping saya jadi tertanya-tanya apa yang orang buat di stamping department ya? bunyi nya macam cop setem saja. haha saya memang buta engineering biarpun orang disekeliling saya termasuk abah dan juga adik saya orang engineering.


saya pula sekarang berada di maktab johor bahru. arghh... hati masih memberontak kerana tak sampai dua minggu di rumah saya perlu lagi balik kesini. kalau untuk jalan-jalan seronok juga, ini ada kursus induksi selama hampir 3 minggu! saya tahu kursus ini penting untuk proses pengesahan jawatan nanti tapi otak saya sudah agak tepu untuk menerima apa-apa output lagi setelah habis final exam 2 minggu lepas.


paling geram saya sudak tiada kereta lagi. rasa macam hilang sebelah kaki pun ada. sekarang hanya ikut orang dan sudi menumpangkan diri.hahaha semoga induksi ini cepat berlalu. amin..


saya agak merindui orang-orang yang jauh dari mata. harapnya kalau si dia ada kelapangan waktu, singgah2 la jenguk saya di sini.hehe. tambah lagi perkara menggeramkan. cuti sekolah ini saya terpaksa duduk di jb.jadi semua kenduri kawen kawan-kawan serta saudara-mara tak dapat saya pergi. ingatkan masa di UK saja saya tidak berpeluang. nampaknya tahun ini pun sama. baiklah, saya akan anggap bahawa saya sekarang sedang menikmati musim luruh di taman bunga Leeds.

Friday, 23 April 2010

jalan-jalan Singapore ^_^

kali ini aku coretkan perjalanan satu hari ke negara yang terkenal dengan duyung berkepala singa-mana lagi kalau bukan SINGAPORE!!!


perkara paling penting...
kalau takde menda ni baik lupakan saja.


transport:
pada mulanya aku nak bawak kereta tapi ramai yang kata baik naik bas saja.lagi pun tambang cuma RM2.50 dari Larkin Sentral ke Queen street, singapore.tempat ni jalan kaki saja korang sudah sampai ke stesen MRT Bugis. sistem tren kat sana sebijik macam LRT, so aku rasa memang xde masalah. cuma yang lainnya, tiket dia harga lebih $1 dari harga asal. setelah kita tamatkan perjalanan, kita boleh deposit balik duit tu dengan pakai mesin. ini nak memastikan kita hantar kad tu, bukan macam LRT yang terus telan kad tu bila kita kuar stesen, kan.dan sebenarnya, jarak antara stesen2 macam city hall, bugis, esplanade dan kawasan sekitarnya hanyalah walking distance saja.boleh jalan la... cuma panas sikit je(sikit???)


dari larkin ke queen street 9.30 pagi-RM2.50 naik SJE singapore-johor express.


banyak lagi bas lain, ni aku main hentam saja.walaupun bas buruk tapi aircond dia memang sejuk.xde masalah.aku tengok agak ramai jugak orang naik causeway link dan bas-bas yang sewaktu dengannya.


sampai kat 1st imegresen johor.mantap! bila bas stop, kita turun (ikut orang la) then pegi scan passport. tapi orang agak berlari2 sebab nak kejar bas.bas pulak akan tunggu kita kat area bas menunggu he..kalau kena tinggal pun xpe, korang bleh naik bas seterusnya, provided jangan buangla tiket tuh! kang kena bayar lagi.


then sambung lagi...imegresen woodlands.yang ni macam celaka sikit.mula2, kena isi kad putih,biasalah nak masuk negara orang.ada je dia sediakan kat tepi2 tu,pandai2lah cari.aku pun mula2 tak isi tapi tengok sume org isi, kalut aku pegi cari,nasib baik ada.sambil isi tu sambil beratur.ni yang agak makan masa.tak macam malaysia, kat sini manual punya.nak kena cop,nak kena interview sikit.oleh sebab aku 1st visit to singapore, siap mintak IC lagi.ceh.. nasib baik abang tu hensem.


natijahnya, kena tinggal bas la.tapi rileks..tunggu tak sampai 5 minit bas datang. pandai2 la korang menyelit.aku ngan encik faiz siap potong barisan tapi dah xde org sound,jalanlah. terima kasih ya kerana tidak meng'sound' kami.kalau kat malaysia, dah lama kena maki.hehehe


sekali lagi dengan menggunakan kaedah tengok dan ikut orang, kami berjaya berjalan sampai ke stesen MRT Bugis. kat sini dah gaya macam expert.jalan2 di esplanade..dia adalah art centre,ada duri-duri!!!!

dari stesen MRT Bugis ke City hall cuma $1 sahaja.

then jalan-jalan kat Suntecn mall. yang bestnya ada 4 mall yang bersambung-sambung. laluannya kat bawah tanah. kedai tak payah cakap memang banyak gila.tapi aku kan classic orangnya...tak sampai setengah jam dah bosan tengok kedai. apa lagi, cari jalan keluar dan tengok pemandangan kat luar.biarpun panas.. tapi puas hati.

oh lupa plak nak cakap yang kat dalam mall ini ada fountain of wealth.tempat orang-orang baling syiling buat hajat. macam kat LONDON! teringat kenangan silam ngan encik faiz kat sana.tapi yang lainnya kat sana UK ada anak2 mat salih yang cumil duk mengutip duit yang orang baling tu.hahha comel gila.nasib air tak dalam.

jalan-punya jalan jumpa the merlion. tempat duyung berkepala singa tu lah.gambar takleh nak upload sebab xde kat tangan aku sekarang. kalau pasal makanan, ada je kedai halal kat area city hall tu.souvinir pun murah kat situ.macam ala2 kawasan masjid jamek la. masjid pun ada, cuma kena pandai tanya orang.aku semayang kat satu masjid je, kat area city hall tu.makan pun kat citu, beli souvinir pon kat situ.

dipendekkan cerita, aku nak balik dah. cuma cam celaka sikit tambang SJE dan $2.50 bukan RM2.50.agaknya sebab tu la kot tak ramai sangat orang naik SJE ni.dan balik pun kena lalu 2 imegresen gak. tapi sanat puas hati la berjalan kat sana.but sebelum berjalan baik catatkan tempat2 yang korang nak melawat. i mean buat preparation la. kang nanti susah plak nak kena tanya orang.heheh GOOD LUCK!

Tuesday, 20 April 2010

end.

sekejam-kejam korang, aku tetap sayang korang semua. thanks all ^_^



kesian member aku kena dajal ngan budak-budak ni!


antara budak-budak terejal..hehe







yang ni ganas tahap maksima. once dah ajar kelas ni rasa nak berenti jadi cikgu.hehe

Thursday, 15 April 2010

tak macam dulu

pada pandangan aku, students zaman sekarang bagai langit dengan bumi kalau nak dibandingkn dgn zaman kta dulu. seingat aku, cikgu adalah antara orang yang paling kita hormat.tak kirelah perangai kita buruk macam mana pun, depan cikgu automatik jadi baik.

baik kat sini bermaksud, kalau tengah kunyah chewing gum kita sanggup telan. kalau yang rasa-rasa diri nampak selekeh kita cepat-cepat betulkan kasi nampak smart. kalau rasa tak yakin cepat-cepat kita menikus pusing buat-buat cari kawan. lain sungguh dengan zaman sekarang !!

dalam kelas, students nampak kita bukannya reti nak bagi salam.masuk kelas kalau tak suruh bangun memang haramla. aku bukan tak nak menyokong 1 malaysia, tapi anak kapir esp orang cina ni memangla terlalu kurang ajar pada pendapat aku.

kurang ajar dalam konteks aku adalah asal tengok muka melayu tulen macam aku ni dah start buat muka takleh blah. ingat muka dia cantik sangat! kalau aku cakap "awak tak nampak ke saya kat depan ni? " dia kata "nampak satu amoi laa ". ada ke cakap dengan cikgu macam tu? sebagai penyedap rasa dia boleh plak cakap dalam bahasa haram jadah dia, pastu gelak-gelak kan cikgu. memang tahap celaka la. aku bukannya jahat sangat. tapi kalau dah dapat orang macam ni, kita pun akan jadi kurang ajar jugak .

adalah nanti yang makan maki aku. tu pun sempat lagi buat muka taik. memang celaka betul. aku tak fahamla kenapa students still tak boleh nak terima orang bukan sebangsa dengan dia jadi cikgu dia! kesian member aku, nak backing aku punya pasal, biru tangan dia pukul meja.terketar-ketar tangan dia nak lempang budak. to my fren IDA, thanks a lot...kesimpulannya budak-budak cina kat sekolah aku memang naik lemak sebab cikgu-cikgu yang cina gak selalu back up. sori but no thanks, aku takde mood nak mengajar orang yang kurang ajar dan tak makan diajar!!!

Sunday, 21 March 2010

wth!!!

tepat 12.32 tengah hari tadi aku sampai ke maktab &*&&^% ini.nak bukak pintu tak payah cakap memang separuh hati aku tolak tadi.nak pijak tanah pulak, tak payah imagine memang aku rasa nak tido dalam kereta tadi.sungguh hanya Yang Di Atas saja yang memahami betapa aku tak nak berada di maktab ni.aku pun seakan tak percaya yang seminggu aku cuti, macam 2 hari saja kat rumah.satu habuk pun aku tak buat kerja, lesson plan tak buat, haram!

bercakap pasal cuti sekolah, faham-faham sajalah dalam sehari berapa bijik rumah aku pedajal nasi minyak.tengok orang sajalah, turn kita masih tak tak nampak-nampak lagi batang hidungnya.termasuklah juga dalam senarai raja& permaisuri sehari (aku takleh terima kalo lebih dari sehari, dengki!!) adalah kawan baik aku.

aku tak tahu macam mana nak explain, dalam erti kata lain aku sebenarnya macam ada 2 rasa yang berbeza. satu, jelas lagi nyata im happy for her. satu lagi,aku rasa hidup aku sucks!!! i lost my best friend (no more lepaking) n another one, aku masih lagi mencari-cari jalan kebahagian macam yang dia dapat.dipendekkan ayat, aku memang tak puas hati dia dah kawin yet im still stuck here.tapi rasanya orang yang paling sabar dapat yang paling best, kan. entah ayat sapala aku rembat ni... shakespere kot. i dont give a damn!

balik tadi sempat lagi melahap nasi padang kat warong biasa.budak kelas aku cakap, member aku yang baru kawin ni memang mithali.dalam duk bertunang pun dia dah basuh baju-baju tunang dia. lipat bagai..(dia ni laki ok) GAY!
wah, belum kawin dah basih baju.lepas kawin tak tahula...

tau apa member aku balas?

dah kawin basuh binilah! aku macam WTH!!!!

sapa doh...



jodoh saing aku ini ^_^
happy for both of u


p/s: kamu bila lagi??

Friday, 19 March 2010

saya cuma perlukan...


saya cuma perlukan 2 minit dari hidup awak...
setiap saat saya rindukan awak,
saya tunggu bilakah waktu yang sesuai nak call awak.
tapi bila saya call, awak seolah-olah mahu segera tamatkan perbualan kita.
saya cuma nak lepaskan rindu.
rindu ini bukan sedikit.
awak buat saya kecewa, awak buat saya pendam rasa.
saya rindukan awak...

saya cuma perlukan... awak!

Thursday, 11 March 2010

memang celaka!



ni muka gembira...
setengah jam pastu, sume dah jadi muka toya
budak-budak SETA memang kurang ajar ya,boleh plak belasah budak sekolah aku 11-4!
sia-sia aku jadi juruletih kat padang tiap2 petang.
kepada budak yang toreh kereta aku, korang memang CELAKA!!!!!

hari ini di sekolah 1- aku jadi cuak



ni masa aku "mengawal" budak2 kawad secara berhemah...

SMK SJ2...
harini aku dah jerkah one group of student.ada ke duk mengacau budak2 nak exam???
aku dah larang (sebenarnya lebih kepada menghalau dengan nada yang nyaring) 2-3 kali, tapi xde respons yang memberansangkan. aku pun naik darahla!!!

dan diorang pandang muka aku macam nak telan.tiba2 aku jadi kecut, membayangkan kereta kesayangan aku yang mungkin jadi mangsa mereka.damn..kenapala buat garang ngan diorang.aku jadi cuak! @_@