Semoga Allah merahmati kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers

Wednesday, 30 September 2009

semalam blackout

malam semalam memang panas.dahla seharian aku sudah keletihan kena berlari-lari main sukan dipadang.bila mata dah ngantuk yang aku geram nak tidur pun tak boleh,sebab keje sekolah punya lah banyak sampai nak tercabut otak aku.mata dah kuyu, otak dah tepu.dalam esak tertahan akhirnya keje aku siap juga... pukul 1.30 pagi.macam gampang!

bila aku lelap? aku pun tak tahu.tau-tau saja aku celik mata, rasanya panas betul.kenapa sunyi semacam ni? hati aku dah tak sedap.aku tolak-tolak kepala kacip.aku sound: kenapa tutup kipas ni?

selalunya kacip aku kuat tidur.susah nak bangun.tapi semalam lancar je dia jawab: blackout kot.sekarang pukul 2.30 pagi.

aku jadi tak puas hati.baru nak lelap ni..kacau betul.dalam mamai aku melangkah malas pergi cari suis kipas.celaka!! letrik tak ada.sambil pejam mata aku melangkah balik ke katil yang tak berapa empuk tu.

panas tak payah cakap sampai aku tak boleh tidur.agaknya kacip pun tak boleh tidur.aku nampak dalam kesamaran dia mengiring ke kanan, ke kiri.tiba-tiba Linda yang kat hujung sekali jerit MAK!! aku terkedu.

Yat yang dah memang penakut ni terus saja kejutkan Lina kat tepi.Boleh plak Lina tiba-tiba pula jerit ALLAHU AKBAR..ALLAHU AKBAR dalam kegelapan tu.alahai..adakah dia terkejut tengok yat yang dah macam pontianak harum sundal tengah-tengah malam?aku pun naik cuak plak.

dah hempuk-hempuk kepala, baru dia sedar,dia senyum sambil berkata.. Ya yat??

Ida pulak tiba-tiba sambil mata pejam mengibas-ngibas badan dengan bantal.kenapa semua orang buat menda pelik-pelik tengah gelap ni??

aku jadi tak faham!kesimpulannya, blackout semalam memang lain daripada biasa..

pagi yang indah esoknya aku tanya apa yang mereka buat semalam masa blackout?ini jawapannya...

Linda: aku celik mata tiba-tiba nampak gelap sangat.tu yang aku jerit.
Lina : mana ada Lina cakap apa-apa.(muka stern memang blur)
Yat : yat tak leh tidur.sebab tu kejutkan orang.
Ida : panas sangat.sebab tu kipas ngan bantal.
Ira n Syuhadah : Blackout ke semalam?????

sengal!!!

Sunday, 27 September 2009

aku dah bosan

aku dah bosan tengok budak-budak kat sini berkasut tumit tinggi

aku dah bosan hari-hari kena maki dengan lecturer kat sini

aku dah bosan hari-hari makan nasi goreng kampung

aku dah bosan try cuba connect internet yang slow ni

aku dah bosan rindu orang-orang tersayang kat rumah

tapi satu je aku tak bosan...
suasana kat sini do remind me of those happy time in school...

Saturday, 12 September 2009

cikgu sekolah mana lah ni


harini aku nak cakap pasal cikgu-cikgu kat sini pulak.enough about me ok!!
aku tulis dalam point la supaya senang orang nak paham dan senang orang nak bayangkan.ayat-ayatnya terpaksalah aku melayu standardkan.nanti ramai plak yang tak paham. (._.')

1. cikgu-cikgu kat sini memang jenis lepas mulut.heheh aku akui memang kita akan jadi panas baran kalau dah berdepan dengan budak2 tiga suku kawasan pedalaman ni (err..pedalaman ke).oklah..sekolah harian di pinggir kota bharu yang sangat2 teruk disiplinnya.

2. situasi satu
cikgu tengah menanda kertas sastera melayu
"menate apolah ayat metafora mu tulis ni.buku mana mu baca??"

3. situasi dua
2 orang cikgu sedang mengumpat one of their student
ckgu 1- kau nampak dia naik motor ngan sapa?
ckgu 2- mestila."baso tino gelenya".pukul 12 tgh malam duk "gilo nga jate".kito gak pukul 10stengah mapuh doh tido.
ckgu 1- prangai bengong sunnguh budok syairah tu.

4. situasi tiga
masuk-masuk bilik buku teks je,cikgu mula hempas buku.
" letihla aku duk ngajar ngan sek2 tolol ni.mapuh g lah sek2 mu"
(sek2 = geng2)

5. dan aku hari2 duk mendengar sambil tersenyum saja.dan cikgu2 akan selalu kata yang bila kita dah mengajar,tak akan sama ngan masa praktikal.sume dah lain,tambah2 lagi kalo duk deal dengan budak sekolah yang otak tepu mcm budak2 sekolah ni.hehhehe nama sekolah ni rahsia.yeke rahsia?

6. ada satu hari tu, dua orang parents kena panggil sebab anak masing-masing buat hal.masa tu aku kat pejabat(kali ni aku tak tido,tengok tv je). dan bila aku balik bilik buku teks aku....
" mak shahril tu bagus,siap suruh ustaz pukul anak dia lagi"
"kenal mak afendi? haa...mak afendi macam hantu.serupalah perangai dengan afendi.dia pulak yang pergi marah cikgu.patutla anak gitu.mak pon sama ngan anak.xleh pakai"
******* dan aku cuma tergelak terbayang muka mak afendi kat pejabat tadi.memang mcm hantu,hantu gomak! hahah putih semacam dah naik kelabu.*************

7. dan sorang cikgu bm ni pulak pernah mengadu yang dia tiap2 tahun selalu je sumpah anak murid dia bagi xpass bm.aku akuilah memang cikgu tu doanya makbul,tapi perlu ke sampai nak doa mcm tu dekat budak tu.xpelah kalau budak tu tak suka kita,kesian dia xpass SPM.sbb tu lah sekolah ni tak pernah dapat seratus peratus lulus.sbb BM ni lah...

8.no lapan lain kali lah.aku nak pergi join korum cikgu belek2 kain tudung.iye,satu lagi..cikgu-cikgu sekolah ni sangatlah suka meniaga.pukul 10 pagi lagi, boleh pulak sorang cikgu ni duk ambil order nak ikan apa.siap dengan pengetua join sekali.hahha aku senyum lagi

Monday, 7 September 2009

hari ke-2 ROS

apa nak cakap ye, rupa-rupanya dah 2 hari aku kat sekolah ni.memang jadi lauk jela.walaupun aku tak mengajar, budak2 sekolah ni sume panggil aku cikgu.hehhehe
yang paling tak tahan diorang akan tunggu tempat aku parking kereta(pagi tau,sbb aku cikgu..ops bakal cikgu yang berdedikasi),lepas tu duk swit2(ya aku akui diorang memang terlampau).nak bawak bag lah, tanya kenapa cikgu datang lambat la,siap suruh aku senyum lagi,dia kata muka aku masam (ada aku kisah?).masa aku tukar kasut dalam kereta pun diorang nak sibuk juga.

**** semua ni buat aku terasa nak mengajar sekolah perempuan sahaja..lilbanat***

apalah nasib kawan2 aku yang lain.rasa nyesal juga tak ajak member2 buat ROS sekali.bosan nya duk terkapai2,sambil melayan budak-budak 3suku kat sini.hehhehe
err..cikgu-cikgu pun mungkin 3.5 suku juga.he ish ish..bulan puasa xbaik mengumpat.nanti aku sambung lagi.macam gampang!boleh juga...